Zgodovina

Fotografska delavnica FotoGrad je znan ljubljanski fotostudio s 70 letno tradicijo dobrega imena, že od vsega začetka v družinski lasti. Z dejavnostjo je v prostorih sedanjega ZZZS-ja na Miklošičevi 24 pričela Mira Grad (od tod tudi ime), teta sedanje lastnice Majde Peršin, rojene Muzlovič. Zanimivost iz tistih časov je nabava surovin in repromateriala, saj sta se teta in nečakinja ponj s konji in lojtrnikom odpravili v Milano. Po prerani smrti Mire Grad sta dejavnost prevzela njena sestra Ana Muzlovič, roj. Grad, in njen mož Franc, ki je bil knjigoveški mojster in vodja tiskarne (Ljudska pravica, zdajšnji Dnevnik), vendar je po vojni ostal brez službe. Pri 46 letih je naredil še mojstrski izpit iz fotografije ter tako prevzel obrt. V težkih povojnih časih je dejavnost s težavo obdržal, sledila je tudi selitev na današnjo matično lokacijo na Miklošičevo 36. Po njegovi smrti leta 1981 je obrt prevzela njuna hči Majda Peršin, univ.dipl.arh., (Mirina nečakinja). Ta čas zaznamuje začetek spogledovanja s prvimi prenovami in novimi tehnologijami. Začetek lastne proizvodnje barvnih fotografij sega v leto 1986, leta 1991 pa smo lokal popolnoma prenovili in ga opremili z novimi stroji, ki smo jih ponovno zamenjali s tedaj najnaprednejšimi leta 1994. To je bil čas, ko je Majda vodila dejavnost s pomočjo svojih treh sinov:AleksandraAljoše in Andreja

Leta 1999 je bilo v podjetju že okoli 10 zaposlenih, dejavnost se je razširila še na poslovalnico v prenovljenem hotelu Miklič (bivšem Domu JNA, zdajšnjem Metropolu) na Trgu OF 13 nasproti avtobusne in železniške postaje. 
Leta 2001 smo studio zopet posodobili s prehodom na (še danes) najsodobnejšo digitalno tehnologijo. Leta 2003 smo adaptirali leta 1991 obnovljeni lokal na Miklošičevi 36 v skladu z najnovejšimi trendi in obnovili tehnično opremo v njem. 

Kratka zgodovina:

  • Čas črnobele fotografije; prevladujoča dejavnost je portret, reportaža, fotografiranje za dokumente, spominske fotografije,
  • 1986 pričetek lastne proizvodnje barvnih fotografij,
  • 1991 adaptacija studia in nabava strojev za hitro izdelavo fotografij,
  • 1994 prehod na (tedaj) najnaprednejšo tehnologijo - stroje Agfa MSC; vključitev v verigo Kodak EXPRESS
  • 1999 otvoritev nove trgovine/delavnice na Trgu OF 13 (nasproti postajne zgradbe glavne avtobusne postaje)
  • 2001 prehod na (še danes) najsodobnejšo digitalno tehnologijo (nakup stroja Agfa D-Lab.3); začetek distribucije slikovnih materialov po elektronskih poteh (E-mail, Internet)
  • 2003 adaptacija leta 1991 obnovljenega lokala na Miklošičevi 36 v skladu z najnovejšimi trendi in obnovitev strojnega parka na tej lokaciji.
  Mira
Mira Grad

Ana
Ana Muzlovič

Ana in Franc
Ana in Franc

Mira in Majda
Mira in Majda